Klicka på knapparna ovan för att komma till de olika undersidorna!

Senast uppdaterad: 2 december, 2009

 

Landet

 

En dag våren 2008 drabbades vi av längtan till landet. Vi började läsa annonser och åkte på visningar. Till slut kom vi till ett ställe som hade en atmosfär som vi genast tyckte om. Det blev inte sämre av att grannarna verkade jättetrevliga.

Stället består av 2 bostadshus; ett byggt 1976 och ett, enligt uppgift, 1890. Det finns också ett garage och en friggebod.

Grundliga undersökningar gjorda av Anticimex visade att något var mycket fel med golvet i det gamla huset. Det hade nog reparerats tidigare, men troligen på fel sätt. Fukthalten var alldeles för hög och det fanns en distinkt mögellukt i huset. Övriga eventuella spekulanter blev nog avskräckta, men inte vi - tokiga som vi är!

Efter prutning för beräknade kostnader för att åtgärda golvet, så köpte vi stället i tid för att fira midsommar där.

Vi visste att det skulle bli mycket jobb, men tänkte att det tar vi efterhand och i lugnt tempo. När vi går i pension är det nog klart. Det är några år kvar.

Under midsommarhelgen möblerade vi om och sorterade saker - vi hade köpt stället inklusive inventarier.

Efterhand fick vi för oss att ta fram en dörr, mellan hallen och salen, som någon tidigare ägare hade satt igen. Det var kul! Vi fick blodad tand och tänkte att vi skulle kolla hur det såg ut under hallgolvet - bara för att få nyfikenheten stillad och en bas att planera från.

Det vi hittade där var inte så kul. En stor svamp, platt och gul, satt på en golvregel. Vi blev mycket oroliga och fick mardrömmar om hussvamp. Anticimex analyserade prover och efterhand blev det klart att det var rötsvamp, men inte hussvamp.

Vi lärde oss att hussvamp inte hör hemma i Skandinavien, utan kommer från Asiens bergstrakter, Himalaya. Den har rätt svårt att överleva här.

Vill du veta mer? Klicka på "knapparna" ovan så kommer du till de olika avsnitten, som lär bli många fler efterhand! Om du klickar på bilderna så får du se dem i större version.