Senast uppdaterad: 11 augusti, 2011

DIVERSE
 

Birger har byggt sin första stenmur. Den är byggd av sten som blev över från dränering och utgrävning inne i huset.

 
Vinteridyll.
 

2009-07-02

En sommarkväll kan nästan inte bli bättre; 25º vid 21-tiden, middag ute och lantlig utsikt.

 

2009-06-28

Idyllvarning!

Doftschersminen blommar och doftar så man blir lycklig när man passerar den!

Klematisen Nellly Moser är fin, även om en lila blomma mot en faluröd vägg kanske inte är den perfekta kombinationen. Den fanns där när vi kom, vi har bara gett den bättre möjlighet att klättra.

 

Hantverk är ju alltid förenat med vissa skaderisker, men man räknar inte med att något större skall drabba en själv. Det gör det ibland. Lisa trillade ner från en stege, på en betongtrappa och slog sig så axeln hoppade lite ur led och sedan i led igen. Det är ingen bagatell tyvärr; subscapularis, supraspinatus- och långa bicepssenan avslitna. Operation.

Produktiviteten kommer att påverkas...

 

En av de brådskande sakerna vi hade att göra, var att byta tak på det nyare huset. Teglet var nog mycket äldre än själva huset, det var som knäckebröd. Flera pannor var trasiga, men de kunde inte bytas eftersom man inte kunde gå på taket utan att knäcka fler pannor. Takbrädorna var också så tunna att taket kändes rätt osäkert. Vi stagade med extra reglar, som en sandwich ihopskruvad underifrån genom takbrädorna.

Det gick ventilation från mulltoan ut genom taket och där hade det läckt länge. Det var genomruttet. Lisa lade om ventilationen så att den nu går ut genom ytterväggen istället. Det minskar vattenskaderisken väsentligt, men ökar risken för odörer en dallrande varm sommardag...

Vi valde att lägga ett plåttak som levereras i stora sjok, lika långa som takets bredd. De var jobbiga att hantera, men gick ju fort att lägga. De är belagda med sand i färgen, så man halkar inte. Däremot skaver man lätt hål på både skinn och byxor! Lisa fick ryggskott av att sitta snett och skruva, så Birger fick till slut göra det mesta av jobbet själv.

Hett var det; det var just innan sommaren gick över i regnsäsong.

 
Vi hittade hela tiden samma lilla salamander - en mindre vattensalamander - i dräneringsdiket. Den gillade kanske fuktigheten.

 

Sörmlandsidyll!