Senast uppdaterad: 29 november, 2010

Stugblogg

 

Vi får se vad det blir av detta. Det blir lite enformigt i längden att bara skriva om hur vi gör saker som vi bygger osv. Här kan vi berätta om lite av varje och så kan vi lägga in länkar till det som är nytt i byggdelarna. De senare börjar bli så omfattande att det kan vara svårt att se var det finns nya saker. Hoppas det här blir bra!

 

 
 

2010-11-29

Idag godkände sotaren rörspisen!

 

2010-06-20

Igår var det kronprincessans och Daniels bröllopsdag och vi gick mellan arbetet och TV'n. Det är trots allt lite fascinerande att följa dem, speciellt eftersom de är så uppenbart kära. Vi har en känsla av att här var det verkligen fråga om att kärleken vann! Tyvärr ger jippot en lite tråkig eftersmak; det är förfärligt mycket pengar som bränns här och som naturligtvis kunde gjort bättre nytta på annat sätt.

En som är riktigt fascinerad av bröllopet och kärleken är vår lilla (stora!) Bea! Här kan man läsa lite om det!

Trots distraktionen gick arbetet framåt, Birger klippte gräs och flyttade jord och Lisa fick murat på ganska bra. Så slutade arbetet å andra sidan först vid 23-tiden.

På söndagen var det värre; Lisa var illamående och yr och kunde inte arbeta. Det blev bara planering och så lite städning. Birger flyttade massor av jord.

Rörspisen börjar likna en rörspis...

Vädret var ganska kyligt hela helgen och det kom dessutom en regnskur på lördagen, så det var inte läge att sola.

 

2010-06-12

Förra helgen åkte vi inte alls till landet, eftersom huset hemma behöver målas och det var bra målarväder. Den här helgen kunde vi bara stanna en dag eftersom jobbet gör anspråk på vår söndag. Undrar just om rörspisen kan bli klar och torr till jul...

 

2010-05-23

På lördagen var det sol, så vi stannade hemma så Birger att fick måla på huset. Lisa satte 56 pelargoner i lådor och krukor och satte in dem i lilla drivtältet. De måste få vänja sig lite vid uteljuset innan de kan flytta ut helt. Sent ute igen, men det kan ju inte hjälpas. Det är svårt att hinna med allt när man jobbar över varje kväll.

Lördag kväll åkte vi ner till landet och vaknade till tystnaden - underbart (vi hade fått "njuta" av grannungens trumslagarövningar under lördagen). Det kom små skurar under dagen, men Birger hann ändå klippa gräset, som hade blivit ganska långt. Det luktade inte bara nyklippt gräs, utan också lök! Det växer massor av förvildad gräslök omkring huset.

Lisa lyckades bara mura ett varv stenar, men det var ett varv där varje sten måste kapas eller formas. Söndagar ger också korta arbetsdagar; man sover länge och måste åka hem ganska tidigt för att förbereda arbetsveckan.

 

2010-05-16

Bara två dagar av fyradagars-helgen kunde vi vara på landet. Vi har ju ett annat ställe att ta hand om också och så åkte vi en utflykt med antikvitetsaffärer och Vingåker outlet i sikte.

Antikvitetsaffärerna gav inte så mycket men vi lyckades handla en del i outleten.

De två sista dagarna av helgen var vi så på landet. Vackert väder den första dagen. Vi fikade ute för första gången i år. Söndagen var molnig men det var åtminstone uppehåll. Birger lyckades eliminera sin stora lerhög - jubel!

Lisa fortsatte med sitt rörspisbygge, men det går långsamt framåt. Ibland får man göra om och ibland är det frustrerande. Det mest frustrerande den här gången var att anslutningen för järnkaminen kom för långt ner.

En stunds fika hos ett par grannar, Berit och Lennart den här gången, var mycket trevligt! Birger gillade verkligen chokladtårtan...

 

2010-05-09

En dag med regn och en dag utan regn, det var vädret den här helgen.

Birger skulle flytta jord, men när det regnade satte han gipsskivor på en del av en vägg. Det är ett stort jobb att passa in vid fönster och att jämna ut väggen så att det inte blir tomrum bakom skivan.

Det är också ett besvärligt jobb att bygga rörspis med masugnsstenar, men om man lyckas så borde det bli ett bra värmemagasin av det. Stenarna är inte platta utan svag rundade på ena sidan och lätt kilformade på andra sidan. Dessutom är de olika tjocka i ändarna. Men de är tunga och det är säkert bra. Bygget har nu kommit så långt att man kan se vad det skall bli.

Nästa vecka skall ytterväggarna till rörspisen börja byggas, sedan blir det jobbigare att bygga kärnan, när man då inte längre kan stå där rökrören skall gå. HÄR är nya bilder, längst ner på sidan (tryck Ctrl + End för att snabbt komma längst ner).

Våra grannar kom på lördagkvällen för ost, vin och prat. Det var jättetrevligt. Vi hade verkligen tur när vi hittade vår stuga just här!

 

2010-05-02

Nu har vi kommit igång igen, efter att ha gjort ett uppehåll under december - mars. Skorstenen blev inte riktigt färdig i höstas eftersom vi hade för lite Vermiculit och sedan kom julen och snön. Den fick stå inpackad i presenning över vintern. Det gjorde att vi inte kunde elda, så det var inte så trevligt att vara på landet. Vi jobbade dessutom så mycket på våra jobb att vi inte ens orkade eller hann åka iväg.

Vintern var ju också ovanligt kall och med så mycket snö att ingen i området kan komma ihåg att det någonsin varit så mycket förr. Vi skottade inga tak och det klarade sig ganska bra. Det enda som hände var att snön tog ventilationsröret till mulltoan.

Vi gjorde klart skorstenen och fick den besiktigad och sedan kunde vi äntligen börja bygga rörspisen. Än så länge är det Lisa som bygger rörspis, medan Birger flyttar jord. Några nya bilder finns det här, men det ser inte ut så mycket för världen ännu.

Den här helgen var fin. Det var mulet och lite blåsigt på lördagen, men söndagen var just en så vacker och lite ljummen vårdag ett man blev rent lycklig!

 

2009-11-29

Vi har dragit ner slang (insatsrör) i skorstenen. Det finns uppdatering och bilder, men det är nog bara andra byggare som tycker det är intressant... HÄR

 

2009-11-22

Nu har Birger äntligen blivit klar med att gräva upp och skotta igen avlopssdiket. Det blev ett stort jobb och det var slitsamt.

När avloppet sänktes ca 75 cm passade ju inte rensbrunnen längre. Han måste gräva vidare och sänka resten av avloppet också.

Det har tagit flera helger.

 

2009-10-18

Vi har haft tur med vädret i helgen. Det var bara lite regn på lördagen och det var strålande solsken på söndagen. Det var så fint så vi tog en promenad på söndagsförmiddagen. Vi gick till en stuga i skogsbrynet för att titta på den förödelse som vildsvinen har gjort. Hoppas svinen inte kommer till oss också!

Den här helgen har Birger kämpat med att gräva ett dike för avloppet från gamla huset. Det skall också ligga dränering i diket. Det är väldigt synd att vi inte hann gräva det när vi hade grävmaskinen!

Vi har ju fortfarande problem med vårt fuktiga hörn i huset; luftfuktigheten under blindbotten vid innertrappan i huset är över 90% och visar inga tecken alls på att sjunka. Vi kan inte lägga golv innan det är torrare - då skulle vi få tillbaka samma problem som fanns innan vi rev ut det gamla golvet.

Vi har planterat en del av de växter som skall stå vid rishägnet, men det blir fler. En tidigblommande klematis och fler fläderbuskar skall inhandlas till våren. Man kanske skulle försöka klämma ner lite lökar också, det skulle nog passa bra där. Något som vildsvin inte gillar?

Lisa har vinterrustat sovrumsfönstret, som är ett av de två gamla fönster som finns kvar i huset. Det har fått tätningslister och innanfönsterna har kommit på plats, med klisterremsor och bomull, men utan eterneller. Nu har fönstret troligen bättre u-värde än nya 3-glasfönster!