Senast uppdaterad: 5 januari, 2012

Eldstäder

 

Till ett gammalt hus hör även eldstäder och skorsten. Man hade ju normalt bara eld som uppvärmning när vårt gamla hus byggdes. I salen har det en gång funnits en kakelugn, i köket fanns järnspisen från Näfveqvarn och när man höjde huset och inredde den gamla vinden så gjorde man i ordning skorstenen så att man kunde ha eldstäder även i de två nya rummen.

 

     
 

Vi har en gammal järnspis som behöver renoveras. Det är en Näfveqvarn no 7, men det är inte originalspisen från 1890 utan en modell från början av 1900-talet. Tyvärr saknas modellnumret - det skulle ha suttit på eldningsluckan.

Det är visst svårt att få tag på delar till den här spisen. Det är både ett märke som det inte har gjorts massupplagor av, som t ex av Husqvarna, och det är dessutom en högereldad modell.

Både hällen och fronten har sprickor, det är det största problemet. Vi skall nog försöka få dem svetsade, även om det sägs vara svårt att få det att hålla. Kan man inte få reservdelar, så finns det inte många andra alternativ - förutom förstås att köpa en annan spis.

Snygga luckor till skåpet under spisen. Luckornas dekoration stämmer med Näfveqvarns modeller från 1890-talet. Färgen är troligen original. Eftersom luckorna inte har samma mönster som spisen så byter vi kanske. Det går att få tag på luckor i spisens mönster.

 

Skorstenspipan till det lilla sovrummet på övervåningen har varit igenmurad, troligen alltid, så sotaren fick kolla om den var ok. Kanalen var tät, men sotaren anmärkte på att inloppet till skorstenen var för nära brännbart material - alltså väggen bredvid. På golvet låg också en linoleummatta och det fanns inget glödskydd framför skorstenen.

 

Under linoleummattan fanns en betongyta, men den är inte tillräckligt stor för att ge 30 cm framför kaminen om den är normalt placerad. Vi tänker därför ställa den "på tvären" och bygger en liten mur som kaminens baksida kan stå mot.

Någon tidigare byggherre har skrivit årtal och namn i betongen. Det är kul att hitta sånt!

 

Den lilla muren skall putsas och vitmålas och betongen skall få en slät yta och målas. Sedan kan kaminen ställas dit och börja användas.

Efterhand kommer muren få klinkers på ovansidan.

 
Nu saknas bara klinkers på ovansidan av den lilla muren, men det gör vi inte förrän vi lägger golv i hallen och köket. Vi vill använda samma klinkers här.