Senast uppdaterad: 26 maj, 2009

DRÄNERING

Vi brukar skämta om att vi köpte huset utan golv! Vi visste att det var fukt i golvkonstruktionen och att vi ganska snart skulle vara tvungna att ta upp golvet och lägga om det - men vi visste inte att det skulle göras omgående!

Vi hittade en riktigt äcklig svamp under hallgolvet och sedan var det i princip bara att bryta upp allt. Under några veckor var vi rädda att det var hussvamp, men som tur var så var det inte det. Det var dock flera slags rötsvampar.

Det innebar också att det blev prioriterat att dränera grunden, eller rättare sagt marken som torpargrunden är byggd på.

 

2008-10-13
Det började med ett par normala diken.
2008-10-13
Det är ett tjockt lager gul lera en bit ner i jorden.
2008-10-19
Den sista delen av dräneringen blir värst att gräva! Här hittade vi ett helt stenröse under jorden.
 
2008-10-19
Birger baxar bumlingar med bravur!

Här faller den största stenen för Birgers makt!

Nu behöver inte fler stora stenar flyttas för att dräneringsslangen skall kunna läggas. Det fattas bara att rätt sorts singel blir levererat under veckan som kommer, så skall dräneringen kunna göras klar och diket läggas igen. Den första leverans vi fick var fel - det var singel för vägbygge, inte för dränering. Till dräneringen har vi beställt 16-32 mm makadam. Första leveransen var 0-32!

 

2008-10-24
Så här nöjd har man lov att vara när man har betvingat en stenbjässe!

2008-11-01
Vi ligger i kapplöpning med frosten - det är inte någon fördel med tjäle när man gör dränering. Den här helgen började frosten visa sig. Jordhögarna, som skall läggas tillbaka, fick några centimeter fryst skorpa.

Birger har lyft upp sten så det räcker till ett stengärde!

2008-11-30

Dräneringen är klar och dikena igenlagda. Resten får vänta till våren. Nu hoppas vi att jorden under huset skall torka bättre!