Senast uppdaterad: 22 september, 2012

Nya golven

 

Det blir plankgolv i rummet och klinkergolv i köket och farstun. Klinkergolv är väl inte typiskt för ett torp i slutet av 1800-talet, men det fanns i medelklasshem. Vi skall försöka hitta klinker som känns rimligt passande för vårt gamla hus.

 

2009-05-23

Blindbotten är påbörjad. Vartefter som vi lägger brädorna (17x95mm) så trycker vi in isoleringen i "mullbänken" under dem, så att det skall bli ordentligt fyllt.

2009-05-24

Nu kan man äntligen stiga in i huset på ett civiliserat sätt. Blindbotten är stark nog att gå på, eftersom den ligger ovanpå "stockarna".

Den bortre väggen har någon tidigare ägare tilläggsisolerat. Det skall vi ta bort, eftersom det inte är nyttig för en timmervägg. Daggpunkten flyttas in i timmerväggen om ytterväggen blir för kall, med följden att timret blir fuktigt och kan ruttna. Vi har redan känt en kraftig mögellukt från väggen...

När vi byggde "stocklagret" tänkte vi inte på att vi skall ta bort tilläggsisoleringen, så nu får vi fundera lite till innan vi kan fortsätta.

Skrubben under trappan är platsen för varmvattenberedaren, så där skall det finnas en golvbrunn.

 

Salens blindbotten är också på plats. Nu känns det som ett rum igen!

Tussen som hänger i dörren är till för att rädda Birgers skalle från skador. Lisa har märkligt nog inga problem att gå rak genom den gamla dörren...

 

2011-11-20

Det blev en lång paus i golvbygget. Blindbotten fungerade som ett acceptabelt golv och minskade brådskan, samtidigt som vi inte ville lägga golv eftersom vi inte fick bukt med luftfuktigheten under blindbotten i hallen - trots dubbel dränering.

Till slut valde vi att lägga in Trygghetsvakten för krypgrund, i förhoppningen att det skulle kunna lösa problemet. Vi kan faktiskt inte komma på något mer att göra. Det går antagligen en källåder under huset och den rinner ut mitt i gräsmattan. Där finns ett område som aldrig blir torrt.

Vi ville inte riva upp hela blindbotten för att göra installationen utan gjorde den via uppsågade hål istället. Kabeln kunde vi föra framåt med hjälp av en tjock koppartråd. Upphängningen gjordes med buntband.

 

2012-04-08

För att bälttre ventilera ut den fuktiga luften gjorde vi luftspalter med hjälp av lister och masonit.

 

2012-04-11

Vi isolerade lite extra med linisolering, som kan transportera fukt.

Golvet är gran, 30x230 mm, från Baseco.

 

2012-04-15

Golvet i rummet är på plats. Nyskurat med linoljesåpa blir det nästan självlysande!