Diverse växter

 

Senast uppdaterad:
7 januari, 2012

Vissa växter fascinerar mig mer än andra. Det kan vara blomman, men det kan lika gärna vara bladverket. Jag är svag för brokbladiga växter och väljer gärna en sådan variant framför en med vanliga blad. Här tänkte jag helt ostrukturerat lägga upp bilder på växter och så skriva lite om dem också.
 

"Begonia benichoma" enligt plantskoln. Den tillhör Rex-gruppen och jag tycker att den har mycket vackra blad. Den kan klara sig med relativt svag belysning och är ganska tålig - men man kan vattna ihjäl den.

Vandrande Jude. Ingen ovanlig planta på något vis, men igen en med brokiga, vackra blad. Varje vår tar jag nya sticklingar från topparna på de långa trista rankor som har överlevt vintern. De växer snabbt ut och får stora friska blad. Denna planta behöver förvånansvärt lite jord och tål rätt bra att bli torr.

Porslinsblomma med vitkantade blad. Doften är stark och jag är tveksam om jag egentligen tycker att den är god, men jag gillar även doftande blommor mer än de utan doft, så det är ok. Den får ganska lätt spinn i min vinterträdgård, där den bor. Den växer ganska långsamt.
Porslinsblomma med svagt fläckiga blad. Doften är stark och god, men den har slutat att blomma. Jag tror den har blivit för stor och gammal, så jag skall ta en stickling till våren och starta en ny planta. Den gamla åker sedan på komposthögen. Om någon vill ha en stickling, så skriv en rad (efter mars 2012 är det för sent).
Läkemalva. Släktskapet med stockros och hibiscus syns tydligt! Jag älskar denna nedtonade planta, som blir ca 130 cm hög och som frösår sig frikostigt. Den har gråaktigt grönt bladverk som känns lite ludet. Den har pålrötter, så den kan man bara flytta på medan den är ganska ung.
Aloe-blomma. Vi har en kruka med Aloe-plantor för att ha när vi bränner oss. Då skär vi upp bladen och lägger mot brännsåret. Det gör verkligen nytta! Plantan står i sovrumsfönstret och blir i huvudsak bortglömd. En dag råkade jag se att flera av plantorna hade blomstänglar!
Blå malva. Den har dött, eftersom jag glömde att vintertäcka den, men den är så vacker att det nästan gör ont i hjärtat. Jag skall skaffa en ny och ta bättre hand om den.
Brokbladig Änglatrumpet. Den är nog 10 år gammal vid det här laget. Den får övervintra i vinterträdgården, där den varje år blir full av spinn... Doften är underbar! På våren, innan blommorna kommer, har den stora vackra blad som är brokiga i grönt, ljusgrönt och benvitt.
Dagliljor är en stor tillgång i trädgården. De bildar närmast en buske med sina långa, eleganta blad och den blommar länge och överdådigt. Den här röda varianten tycker jag särskilt mycket om.
Leanderklocka, eller Ballongblomma som den också kallas. Nicandra physalodes. Den får söta blomklockor, frukter som liknar phylalis, och kan bli en stor och kraftig buskig planta om jorden är bra. Ettårig.

Boll-lök med stora huvuden. De enskilda blommorna sitter inte så tätt som på vissa andra sorter. Dessa självsår sig, men de små fröplantorna klarar inte konkurrensen ute. Nästa säsong skall jag försöka så dem inne.

Boll-lök. Detalj av blomman