4-5 dl passerat fruktmos
5 dl Meze-yoghurt
3 dl socker
3 st ägg
5,5 blad gelatin
|
Det här är ett trevligt
sätt att använda röda vinbär, svarta vinbär
och krusbär. Använd med
fördel ca 1/3 av varje sort, möjligen mest av svarta
vinbär men
det är ju en smaksak. Man kan naturligtvis också använda
andra bär, men just vinbär och krusbär är det ibland lite svårt
"göra sluta på". Har man gjort all saft, gelé och fruktvin man
kan använda och ändå har bär kvar, så är det här ett bra alternativ.
Bären behöver inte rensas, eftersom man passerar dem.
Genom att bären är råa - och inkluderar svarta vinbär - så får
man också en dos vitaminer med desserten! Görs lättast av bär som varit frusna. Tina bären, passera dem genom trådsil. Om man först använder
en grövre sil och sedan en finare kan man sikta bort de flesta
av kärnorna. Det är lätt att passera bären om de varit frusna,
men gör det på ett ställe där det inte är en katastrof om det
skvätter lite!
Fukta gelatinet och smält det. Jag använder gelatinpulver, 1
tsk för varje blad. Vispa socker och ägg, blanda ner yoghurten.
Blanda det smälta gelatinet med fruktmoset och blanda ner i ägg/yoghurt-blandningen.
Låt stå kallt tills det stelnat. |
4 dl Meze-yoghurt
1 pkt Oatley vaniljsås
1 tsk Vanila el 1 msk vaniljsocker
2 dl socker
|
Den här glassen blir rund och god i smaken, men är ändå inte
särskilt fet. Den är nästan nyttig!
Blanda ihop allt och kör det i en glassmaskin.
Om man inte har en glassmaskin, utan använder frysen i stället,
skall man antagligen röra om i smeten ca var 15:e min tills glassen
är
stabil
Man kan utesluta Oatley vaniljsås, men då bör man öka mängden
socker med ca 1/2 dl och Vanila med 1/2-1 tsk. För att få en
rundare smak kan man då också vispa ett ägg med en del av sockret
och
blanda
ner
i
smeten. |