Hembakat bröd är gott, men ibland har man inte tid för jäsningen - bröd skall ju helst jäsa långsamt - och då är ett filmjölksbröd ett bra alternativ. Öster Malmas Torpestalimpa ett väldigt gott filmjölksbröd, som passar bra till eftermiddagsfikat. Det är lite sött.
 

Torpesta-limpa

 

1 L filmjölk
7 dl vetemjöl
2,5 dl rågkross
2,5 dl vetekross
2,5 dl vetekli
2 dl hela linfrön
3 dl russin
3 dl mörk sirap
1,5 msk bikarbonat
1 tsk salt

Blanda och häll ner i två smorda formar, eller en långpanna. Grädda 1,5 timme i 150 grader.

Det går fint att använda Saltås 4-kornskross.
Det går också bra med krossat linfrö.

2,5 dl kross = 200g.
2,5 dl vetekli = 50g.
2,5 dl muesli = 110g