Vinterträdgård

 

Senast uppdaterad:
6 januari, 2012

Födelsedagspresenten

Jag önskade mig ett blommerum, där jag kunde övervintra växter som inte tål frost och där man skulle kunna sitta bland alla växter och njuta av utsikten över trädgården och omgivningarna. Den altan som vi hade låg uppe på ett souterränggarage. Det var alltid blåsigt och omysigt där. Jag tyckte inte heller om att ligga och sola på altanen, eftersom det var insyn från nästan alla håll.

Min snälla gubbe, som aldrig inser vad han ger sig in på, tyckte en dag i augusti år 2000 att vi tar väl och bygger ett blommerum då! Jag ritade, vi handlade begagnade 3-glasfönster och vi sökte bygglov. Killen som skulle ge oss bygglovet hade nog inte träffat så många som oss förr. Vi kom med ritningar på millimeterpapper och med optimismen sprudlande!

Hur vet ni att det här kommer att hålla då? Frågade han och såg allvarligt på oss. Jo, det vet vi eftersom vi har läst de här böckerna, svarade vi och lade upp 5-6 olika böcker på hans skrivbord. Så sade han inte mer om det, men ville ha en hållfasthetsberäkning för garagetaket. Han gav oss sedan tips om hur vi kunde göra konstruktionen styvare genom att använda oss av plywood där det inte var fönster. Hållfasthetsberäkningen hjälpte oss en kollega med. Vi fick vårt bygglov inom ett par veckor.

Så började jobbet. Det första som skulle göras var att bila bort ytskiktet på altanen. De var gjort av stora fasadplattor, ca 7-8 cm tjocka och av betong. Det blev en stor hög med sten på vår garageplan!

När det var klart var det dags att fuktspärra och lägga syll och sedan jobba varje ledig timme i ett halvår! Vi satte väckarklockan till kl 7 på helgerna för att kunna vara klara att börja jobba så snart klockan blev 9. Innan dess ville vi inte störa grannarna...

Vi blev så färdiga med bygget att min 50-årsdag kunde firas i den nya vinterträdgården - det var ingen dålig present!

Förutom en bra plats att ha blommor, fick vi också en uteplats med betydligt mindre insyn och som är mycket mera vindskyddad. Dessutom tycker vi att huset har blivit vackrare med tillbyggnaden. Nu är huset inte längre en låda!

Vi satte takfönster nära huset för att det skulle ge mera ljus till vardagsrummet innanför. Vi borde ha satt ytterligare ett par fönster lite längre ut. Taket har vi isolerat med 400mm isolering och väggarna under fönsterna med ca 250mm (minns inte exakt). Golvet är uppreglat ovanpå en platonmatta, har 90mm isolering (garage under) och golvvärme, och golvlisterna är ventilerande.

Det finns kallvatten men ingen golvbrunn. Den första vintern blev det mycket kondens på takfönsterna, så vi fick montera värmeelement under dem. Det gav så mycket värme att vi fick stänga av golvvärmen för att växterna inte skulle få det för varmt.

Vi hade tänkt sätta in en braskamin och har därför murat väggen mellan altandörren och fönstret med lättbetong. Vi avstod när vi insåg att skorstenen skulle se hysteriskt hög ut när den skulle räcka över själva husets tak med 1m. Vi upptäckte dessutom att kaminen i vardagsrummet även kan värma vinterträdgården, när dubbeldörren är öppen.


 
 
 
 

När man har gott om plats för växter, så är det lätt hänt att det snabbt blir en djungel! Sedan dess har jag faktiskt minskat mängden växter.

Med det allt större intresset för gamla hus har mitt intresse för trädgår minskat en del. Det tar också mycket tid att sköta upp till 200 krukväxter och den tiden har jag inte just nu...