Rosenberså

 

Senast uppdaterad:
6 januari, 2012

Drömmen om en rosenberså

Jag vet inte varifrån jag fick tanken på en rosenberså. Kanske var det minnet av somrar med doft av rosor, saltvatten och varma barr. Saltvatten kan jag inte få, men varma barr finns det möjlighet till och rosor kan man ju skaffa! För att det skall kännas som en berså, måste rosorna bli så höga att de bildar en slags vägg, åtminstone när man sitter ner. De skall alltså helst kunna bli omkring 150 cm.

Han med musklerna ställde som vanligt upp för att gräva och blanda ner bra jord och gödsel – och att bära hem de gammaldags rosorna från Zetas. De måste väl vara sådana som doftade den gången för väldigt länge sedan? Vi valde ut rosor med olika blomningstid, hittade någon remonterande och någon som skulle blomma nästan hela sommaren och alla skulle enligt uppgift kunna bli mellan 120 (Officinalis) och 200 cm (Buff Beauty).

De planterades i april år 2000. Under vintern 2000-2001 var det en period med stark frost och lite snö. Rosorna stod under ett ispansar. Det var inte riktigt populärt, det tog lång tid för några av dem att komma igång igen. Mme Hardy visade sig ha rosa blommor och vara en Celciana… Hon fick flytta och en riktig Mme Hardy fick flytta in. Ingen av rosorna blev särskilt hög, men någon blev oväntat liten, nämligen Buff Beauty som knappt nådde 20 cm över marken. Nåja det finns ju de som är långsamma i starten så det gäller att hålla hoppet uppe.

Vintern 2001-2002 var det också mycket barmarksfrost. Rosorna blev efterhand lite större, men några hade åter fryst ner helt. Buff Beauty och Graham Thomas var ynkliga. Reine des Violettes blev inte särskilt stor. Rose de Recht blev tät men inte så hög. Dronningen af Danmark, Mme Hardy och Officinalis trivdes bra. Det var inte bekvämt att sitta i den lilla bersån, man fastnade hela tiden i rosornas taggar…

2003 började jag bygga en slags pergola innanför rosorna, så att deras grenar skulle kunna hållas under kontroll och så att jag skulle kunna binda upp dem. Planterade också 3 st clematis (Columella, Södertälje och Rehder) och en doftkaprifol, för att få blommor på höjden.

De flesta av rosorna blev lite högre än föregående år, utom de två sorgebarnen. Rose de Recht gör rotskott, äkta vara.

Några fantastiska sommarkvällar satt vi i bersån, såg solen gå ner och fladdermössen komma fram. Det är livskvalitet!

 

 

 

 

 

 
 
 
 
   
Efter ytterligare några år har både rosor och klematis vuxit till sig.