Desserten är absolut måltidens höjdpunkt! Vi använde tidigare ofta glass som standarddessert efter söndagsmiddagen, men när vi nu har börjat lusläsa innehållsförteckningar, så köper vi inte längre glass. Den glass vi äter är numera hemlagad.
 

Fromage på "trädgårdsbär"

 

4-5 dl passerat fruktmos
5 dl Meze-yoghurt
3 dl socker
3 st ägg
5,5 blad gelatin

Det här är ett trevligt sätt att använda röda vinbär, svarta vinbär och krusbär. Använd med fördel ca 1/3 av varje sort, möjligen mest av svarta vinbär men det är ju en smaksak. Man kan naturligtvis också använda andra bär, men just vinbär och krusbär är det ibland lite svårt "göra sluta på". Har man gjort all saft, gelé och fruktvin man kan använda och ändå har bär kvar, så är det här ett bra alternativ. Bären behöver inte rensas, eftersom man passerar dem.

Genom att bären är råa - och inkluderar svarta vinbär - så får man också en dos vitaminer med desserten!

Görs lättast av bär som varit frusna. Tina bären, passera dem genom trådsil. Om man först använder en grövre sil och sedan en finare kan man sikta bort de flesta av kärnorna. Det är lätt att passera bären om de varit frusna, men gör det på ett ställe där det inte är en katastrof om det skvätter lite!

Fukta gelatinet och smält det. Jag använder gelatinpulver, 1 tsk för varje blad. Vispa socker och ägg, blanda ner yoghurten. Blanda det smälta gelatinet med fruktmoset och blanda ner i ägg/yoghurt-blandningen. Låt stå kallt tills det stelnat.

   
Yoghurt-vaniljglass  

4 dl Meze-yoghurt
1 pkt Oatley vaniljsås
1 tsk Vanila el 1 msk vaniljsocker
2 dl socker

Den här glassen blir rund och god i smaken, men är ändå inte särskilt fet. Den är nästan nyttig!

Blanda ihop allt och kör det i en glassmaskin.

Om man inte har en glassmaskin, utan använder frysen i stället, skall man antagligen röra om i smeten ca var 15:e min tills glassen är stabil

Man kan utesluta Oatley vaniljsås, men då bör man öka mängden socker med ca 1/2 dl och Vanila med 1/2-1 tsk. För att få en rundare smak kan man då också vispa ett ägg med en del av sockret och blanda ner i smeten.